Ποικίλες οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Ποιος αναλαμβάνει χρέη προέδρου
Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός.
Ηταν 58 ετών και έπασχε από καρκίνο. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά τις πιο δύσκολες ώρες του μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα.
Ο Τσάβες είχε υποβληθεί σε τέσσερις εγχειρήσεις στην Κούβα. Η τελευταία ήταν στις 11 Δεκεμβρίου και από τότε δεν είχε εμφανιστεί δημόσια. Εξαιτίας της ασθένειάς του είχε αναβληθεί και η τελετή της ορκωμοσίας του ως προέδρου της Βενεζουέλας.
«Είναι μια στιγμή μεγάλου πόνου» είπε ο Μαντούρο που περιστοιχιζόταν από υπουργούς της κυβέρνησης με φωνή που έτρεμε.
Ο Τσάβες είχε επανεκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα τον Οκτώβριο και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που τον λάτρευαν για τη χαρισματική προσωπικότητά του, την αντιαμερικανική ρητορική του και την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που συνέβαλε στο να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών του.
Πολλοί όμως τον χαρακτήριζαν δικτάτορα που εκμεταλλεύεται την ισχύ που του δίνει το πετρέλαιο.
Ο θάνατος του Τσάβες θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέες εκλογές στις οποίες θα κριθεί αν η «μπολβαριανή επανάσταση» την οποία επικαλείτο μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς αυτόν.
Εκλογές σε 30 ημέρες
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών, για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα.
Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες », είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.
Ο ίδιος παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις τελετές μνήμης και την κηδεία του Ούγκο Τσάβες, επιβεβαιώνοντας ότι η
χώρα είναι σε επταήμερο εθνικό πένθος και αναστέλλονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή. «Η κηδεία και τα μεταθανάτια αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε ο Χούα, χωρίς να όμως να διευκρινίζει εάν θα γίνει «Χριστιανική ταφή» του Τσάβες.
«Την Παρασκευή στις 10 π.μ.( ώρα Βενεζουέλας) , θα έχουμε την επίσημη τελετή στην Στρατιωτική Ακαδημία», είπε ο Χούα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Τσάβες . «Εμείς θα παρέχουμε κάθε διοικητική μέριμνα για το πλήθος των πολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να δουν τον πατέρα τους, τον ελευθερωτή τους, τον προστάτη τους», πρόσθεσε.
Το πρωί της Τετάρτης, η σορός του Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου πέθανε, στην Στρατιωτική Ακαδημία, λίκνο της Μπολιβαριανής Επανάστασης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να αποκαλύψει τη διαδρομή της πομπής.
Φόρο τιμής από τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον υπουργό Εξωτερικών Βρετανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας πως κατάφερε να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις» της πατρίδας του.
Ο Τσάβες «έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινο-αμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου», δήλωσε ο Μπαν, ο οποίος χαιρέτισε και την «ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης Farc.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ «επανέλαβε την δέσμευση του οργανισμού για συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία».
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Τσάβες.
«Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.
Συλλυπητήρια από Ολιβερ Στόουν και Σον Πεν
Ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, υποστηρικτής εδώ και χρόνια του Ούγκο Τσάβες, χαρακτήρισε «μεγάλο ήρωα» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και πρόσθεσε πως «θα μείνει πάντα στην ιστορία».
«Θρηνώ για την απώλεια ενός μεγάλου ήρωα για ένα μεγάλο μέρος του λαού του και για όλους εκείνους που μάχονται στον κόσμο για μια θέση», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Στόουν. «Φίλε μου αναπαύσου εν ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο Στόουν είχε πάρει συνέντευξη στον Τσάβες το 2009 για το ντοκιμαντέρ του South of the Border για τον ρόλο του προέδρου της Βενεζουέλας στις αλλαγές στη Νότια Αμερική.
Από την πλευρά του ο ηθοποιός Σον Πέν, επίσης ένθερμος υποστηρικτής του Τσάβες, επισήμανε πως «οι φτωχοί του πλανήτη έχασαν έναν υπερασπιστή τους» και «η Αμερική έναν φίλο που αγνοούσε ότι είχε».
Ο Πεν είχε αναπτύξει στενή φιλία με τον Τσάβες και τον είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο Καράκας.
Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Τσάβες
Η είδηση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από όλη τη διεθνή κοινότητα.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στο λαό της Βενεζουέλας και το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη μίας εποικοδομητικές σχέσης με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας» πρόσθεσε.
Μέλη του Κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο» δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον».
Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».
Με μεγάλη καθυστέρηση από την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του Τσάβες οι αρχές της Κούβας εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σαν ένας πραγματικό γιος» αναφέρει. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας κήρυξε τριήμερο πένθος στη μνήμη του Τσάβες.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της δραστηριότητες μετά την είδηση του θανάτου του Τσάβες. Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της ήταν πολύ στενοί φίλοι με τον ηγέτη της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Πα είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες». Πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. «Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της» πρόσθεσε. «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευση του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας» είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.
Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής). «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του» πρόσθεσε.
tovima.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου