Διεθνής διάκριση για το ρομπότ PANDORA του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (video)
Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό RobocupRescue 2013.
Τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό RobocupRescue 2013, στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων (Best of class in autonomy), κατέκτησε η ομάδα Pandora του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με τον ομώνυμο «ρομποτικό διασώστη» της.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 24 έως 30 Ιουνίου 2013, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Στόχος του RobocupRescue, που μετρά περισσότερους από 500 συνέδρους από τους χώρους της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων ρομποτικών οχημάτων τα οποία μπορούν να πλοηγούνται σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή, όπως π.χ. από σεισμό και να ανιχνεύουν θύματα.
Στο διαγωνισμό επιλέχθηκαν 20 ομάδες από όλο τον κόσμο, οι οποίες και διαγωνίστηκαν για 4 ημέρες σε διάφορες πίστες υπό συνθήκες πραγματικής καταστροφής. Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα Pandora ήρθε δεύτερη, πίσω από την ομάδα Hector του Πανεπιστημίου του Darmstadt.
Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) συστάθηκε το 2005. Σήμερα απαρτίζεται από 5 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.: τον Καθηγητή Βασίλη Πετρίδη, την Καθηγήτρια Ζωή Δουλγέρη, τον Αν. Καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον Επίκ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, το Λέκτορα Χαράλαμπο Δημούλα καθώς και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.
Στον διαγωνισμό RoboCupRescue η ομάδα Pandora είχε συμμετάσχει στο παρελθόν τρεις φορές (2008 – 2009 – 2011) με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας κάθε φορά την τεχνογνωσία και την προσέγγιση της ομάδας.
ΠΗΓΗ: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου