Τέσσερις αριθμοί, που έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα επιβίωσης.
Αυτοί που πληκτρολογεί κάθε ένας που θέλει πρόσβαση σε μετρητά. Πιο απλά, το PIN για το ΑΤΜ. Η επιλογή τους όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο να πέφτουν θύματα απάτης που αφορούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, οι συγκεκριμένοι αριθμοί αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την προστασία του καταναλωτή. Οπως αποδεικνύεται όμως, δεν δείχνουν όλοι τη δέουσα προσοχή.
Μία μελέτη της DataGenetics, την οποία δημοσιεύει το περιοδικό TIME δείχνει πως οι κλέφτες καρτών καταφέρνουν να βρουν το PIN του 25% των πιστωτικών και χρεωστικών μέσα σε 20 προσπάθειες. Γιατί όμως είναι τόσο εύκολη η δουλειά τους, όταν υπάρχουν 10.000 πιθανοί συνδυασμοί;
Στην έρευνα αναζητήθηκαν τα PIN των ανθρώπων που έχουν πέσει θύμα τέτοιας απάτης μέσω διαδικτύου. Και όπως αποδεικνύεται, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν αριθμητικές ακολουθίες, όπως 1234 ή την επανάληψη του ίδιου αριθμού ως κωδικό για το ΑΤΜ, κάτι που τους έκανε πιο ευάλωτους στους χάκερ.
Η DataGenetics λοιπόν κατέληξε στα δέκα χειρότερα PΙΝ που μπορεί να διαλέξει κάποιος, καθώς επειδή είναι εξαιρετικά δημοφιλή, είναι και τα λιγότερο ασφαλή.
Είναι τα εξής:
- 1234
- 1111
- 0000
- 1212
- 7777
- 1004
- 2000
- 4444
- 2222
- 6969
Όπως επισημαίνουν, το καλύτερο ΡΙΝ αποτελείται από αριθμούς χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τον κάτοχο της κάρτας- καθώς θεωρείται λάθος και η επιλογή της ημερομηνίας των γενεθλίων ως κωδικός- ενώ κατέληξαν και στον συνδυασμό που χρησιμοποιείται λιγότερο. Είναι το 8068, αν και έπειτα από τη δημοσίευση της έρευνας ίσως αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου