Κοίτα με στα μάτια να σου πω... ποιος είσαι!
Παρατηρώντας τα μάτια κάποιου μπορούμε να ανακαλύψουμε σκέψεις, συναισθήματα και πτυχές της προσωπικότητάς του.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποια ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, που δείχνουν πώς οι αλλαγές στο μέγεθος της κόρης αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές της σκέψης μας.
1. Σκέφτομαι έντονα
Κάντε μία εύκολη ερώτηση σε κάποιον και παρατηρήστε το μέγεθος της κόρης των ματιών του. Δεν θα διαπιστώσετε κάποια σημαντική διαφορά. Ζητήστε του να σας αναφέρει τους τρεις νόμους της θερμοδυναμικής, και παρατηρήστε πως μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών του.
Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως έχει δείξει η σχετική έρευνα, όσο πιο έντονα λειτουργεί το μυαλό μας, τόσο περισσότερο διαστέλλονται οι κόρες. (Hess and Polt - 1964)
2. Ο εγκέφαλός μου είναι υπερφορτωμένος
Συνεχίστε να παρατηρείτε τα μάτια του όταν εξηγεί τους νόμους της θερμοδυναμικής, και θα καταλάβετε σε ποιο σημείο θα "κολλήσει" το μυαλό του.
Ο Gary Poock διαπίστωσε στη μελέτη του το 1973, ότι όταν ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων υπερφορτώθηκε, οι κόρες τους περιορίστηκαν.
3. Βλάβη του εγκεφάλου
Ο λόγος που οι γιατροί αναβοσβήνουν ένα φως μπροστά από τα μάτια των ασθενών, είναι για να ελέγξουν αν λειτουργεί κανονικά ο εγκέφαλος τους . Αυτό περιγράφεται με το ακρωνύμιο PERRL (the Pupils should be Equal, Round and Reactive to Light: οι κόρες θα πρέπει να είναι ίσες, στρόγγυλες και να αντιδρούν στο φως).
4. Μου κρατάς το ενδιαφέρον
Το μέγεθος των κορών των ματιών, μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει εάν ο συνομιλητής σας βρίσκει ενδιαφέρον σε ότι λέτε.
Το 1977, οι White και Maltzman έκαναν μία μελέτη όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν αποσπάσματα από τρία βιβλία: το ένα είχε ερωτικό περιεχόμενο, το δεύτερο συμπεριελάμβανε ακρωτηριασμό οργάνων, ενώ το τρίτο ήταν ουδέτερο.
Στην αρχή, οι κόρες των ματιών τους διευρύνθηκαν και στα τρία αποσπάσματα Όμως παρέμειναν μεγάλες μόνο για τα αποσπάσματα που είχαν ερωτικό περιεχόμενο ή περιελάμβαναν ακρωτηριασμό οργάνων.
Δείχνουμε ενδιαφέρον για κάτι καινούργιο,οι κόρες μας διαστέλλονται στην αρχή, αλλά παραμένουν έτσι μόνο αν συνεχίσουμε να βρίσκουμε ενδιαφέρον σε ότι ακούμε ή βλέπουμε.
5. Μου προκαλείς αηδία
Οι κόρες των ματιών συστέλλονται όταν νιώθουμε αηδία.
Το 1972, ο Hess έδειξε σε κάποιους ανθρώπους εικόνες τραυματισμένων παιδιών. Στην αρχή οι κόρες μεγάλωσαν εξαιτίας του σοκ, όμως στη συνέχεια μίκρυναν προσπαθώντας να αποφύγουν τις άσχημες εικόνες.
to-gamato.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου