Μπορεί η μητρότητα να αποτελεί έναν από τους πλέον σταθερούς νόμους της φύσης, δεν παύει όμως να ισχύει πως οι μαμάδες αλλάζουν μαζί με τις εποχές στις οποίες ζουν.
Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι η επιστήμη έχει πάντα την περιέργεια να μελετά τις μεταβολές των γυναικών όταν γίνονται μαμάδες και να βγάζει συμπεράσματα για τον αντίκτυπο στην ανθρωπότητα. Δείτε, λοιπόν, πού κατέληξαν 10 μελέτες αναφορικά με τον θεσμό της μητρότητας στον 21ο αιώνα.
Μια ιστορία θα σου πω...
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Sex Roles, οι μαμάδες είναι καλύτερες στο να λένε ιστορίες από τους μπαμπάδες, καθώς και στο να αναπολούν μαζί με τα παιδιά τους, κάτι που βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν καλύτερες συναισθηματικές δεξιότητες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μαμάδες τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερους συναισθηματικούς όρους στις ιστορίες τους και είναι περισσότερο πρόθυμες να εξηγούν τι σημαίνουν αυτοί στα παιδιά τους.
«Γιατί έτσι λέω!»
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 μαμάδες στη Μ. Βρετανία βρήκε ότι η μέση μαμά απαντά σε περισσότερες από 300 ερωτήσεις του παιδιού της ημερησίως. Τα 4χρονα κορίτσια είναι τα πιο φιλοπερίεργα, καθώς εκφράζουν μία νέα ερώτηση σχεδόν κάθε 2 λεπτά. Οι περισσότερες ερωτήσεις, πάντως, εκφράζονται κατά τα οικογενειακά γεύματα -περίπου 11- ενώ ακολουθούν οι βόλτες για ψώνια -10 ερωτήσεις- και η ώρα του ύπνου -9 ερωτήσεις.
Το μαγικό άγγιγμα
Η δέρμα-με-δέρμα επαφή της μητέρας με το μωρό μπορεί να κάνει θαύματα όταν ένα πρόωρο μωρό βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν ένα μωρό πονά ή φοβάται να κάνει κάποια ένεση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι και το άγγιγμα του πατέρα ή μιας άλλης γυναίκας μπορεί επίσης να μειώσει το στρες ενός μωρού που βρίσκεται σε κίνδυνο, όμως κανένα από αυτά δεν έχει το καταπραϋντικό αποτέλεσμα του αγγίγματος της μητέρας.
Ακόμα και το σάλιο της μαμάς είναι ξεχωριστό
Πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics συνιστά στις μαμάδες να καθαρίζουν τις πιπίλες του μωρού τους βάζοντάς τις στο στόμα τους. Πράγματι, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μωρά των οποίων οι μαμάδες καθαρίζουν τις πιπίλες με το σάλιο τους, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες αποστειρώνουν τις πιπίλες. Ακόμα, τα μωρά αυτά φαίνεται να έχουν μικρότερα ποσοστά στα εκζέματα και λιγότερα σημάδια άσθματος. Τα ευρήματα αυτά της έρευνας έρχονται σε συμφωνία με τις αυξανόμενες μαρτυρίες ότι μερική έκθεση σε κάποια μικρόβια, σε μικρή ηλικία, μπορεί και να είναι ωφέλιμη για τα παιδιά.
Κάθε πρωί που κίναγα...
Περίπου 40% των εργαζόμενων μαμάδων στις Η.Π.Α. λέει σήμερα ότι η ιδανική κατάσταση για εκείνες είναι να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew. Το 2007 το ποσοστό των μαμάδων που ένιωθαν έτσι ήταν το μισό (20%) και οι ερευνητές λένε ότι η αύξηση έχει να κάνει με την οικονομική κρίση που αναγκάζει τις γυναίκες να θέλουν να δουλέψουν. Ωστόσο, το 60% των μαμάδων απάντησε ότι αν μπορούσε θα επέλεγε να εργάζεται με ημι-απασχόληση. Την ίδια απάντηση είχε δώσει το 2007 το 50% των μαμάδων.
Μην κάνεις ό,τι κάνω
Όπως οι μαμάδες μπορούν σε γενικές γραμμές να προσφέρουν περισσότερα «καλά» στα παιδιά τους από τους μπαμπάδες, μπορούν να τους κάνουν και περισσότερο κακό. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία και διήρκεσε 34 χρόνια, βρήκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ της μητέρας μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο το πόσο αλκοόλ θα πίνουν τα παιδιά της, απ' ό,τι η κατανάλωση του πατέρα. Και παρόλο που στα 16 χρόνια το πόσο αλκοόλ θα πίνει ένα παιδί έχει να κάνει με το πόσο θα πίνουν οι φίλοι του, καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, θα αποκτά τις συνήθειες της μητέρας του και θα επηρεάζεται από τις μνήμες που έχει, με τη μητέρα του να πίνει αλκοόλ.
Η θεωρία της Μητέρας-Τίγρης καταρρίπτεται
Όλα και περισσότερες έρευνες δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια που αποδεικνύουν πως το πρότυπο της Μητέρας-Τίγρης, το οποίο ακολουθείται κυρίως στις ασιατικές οικογένειες, δεν οδηγεί σε ευτυχισμένα παιδιά, αλλά σε παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα και χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Η Μητέρα-Τίγρης είναι αυτή που προτιμά να σκληραγωγεί τα παιδιά της ώστε να είναι προετοιμασμένα για όσα δύσκολα θα ακολουθήσουν στη ζωή τους (μάθετε περισσότερα για τη θεωρία εδώ). Οι νέες έρευνες, όμως, λένε ότι περισσότερο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά οικογενειών που τα στηρίζουν και γονιών διαλλακτικών και ευχάριστων.
Μιλάμε πριν ακόμα γεννηθούμε
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων της Ουάσινγκτον και της Στοκχόλμης, τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν από την μαμά τους, πριν ακόμα βγουν από την κοιλιά της. Οι επιστήμονες λένε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες, τα έμβρυα ξεκινούν να επιχειρούν ήχους φωνηέντων πριν ακόμα γεννηθούν. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Μελέτησαν 40 έμβρυα, περίπου 30 εβδομάδων, και βρήκαν ότι όταν τα μωρά αυτά γεννήθηκαν, κάθε φορά που άκουγαν τις μαμάδες τους να χρησιμοποιούν λέξεις με φωνήεντα τις οποίες χρησιμοποιήσουν και όταν ήταν έγκυοι ρούφαγαν περισσότερο την πιπίλα τους από όταν άκουγαν διαφορετικούς ήχους, σα να προσπαθούν και τα ίδια να βγάλουν αυτούς τους ήχους.
Για τους άνδρες της ζωής μας...
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, τα αγόρια, τουλάχιστον στο παρελθόν, μπορούσαν να «αφαιρέσουν» περίπου 9 μήνες από τη ζωή μιας μητέρας, συγκριτικά με τα κορίτσια. Πιο συγκεκριμένα, Φινλανδοί επιστήμονες ανέλυσαν τα ποσοστά επιβίωση μετά τον τοκετό από 11.166 μητέρες και 6.360 πατέρες, μεταξύ του 17ου και 20ου αιώνα. Βρήκαν, λοιπόν, ότι μία μητέρα που γέννησε 6 αγόρια ζούσε κατά μέσο όρο άλλα 32,4 χρόνια, μετά την τελευταία γέννα της, ενώ μία μητέρα με 6 κορίτσια, ζούσε περίπου άλλα 33,1 χρόνια μετά την τελευταία γέννα της. Η κοινωνική ή οικονομική θέση της μητέρας δεν έπαιζε κάποιο ρόλο στο προσδόκιμο ζωής της, σύμφωνα με την έρευνα. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο λόγος που συμβαίνει -ή συνέβαινε- αυτό είναι αφενός ότι η εγκυμοσύνη σε αγόρι είναι περισσότερο απαιτητική για το σώμα της γυναίκας και αφετέρου ότι τα κορίτσια πιθανώς μπορούν να παρατείνουν τη ζωή της μαμάς του, βοηθώντας την με τις δουλειές του σπιτιού.
Με άλλα λόγια...
Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να μη σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως έχει ενδιαφέρον. Στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, λοιπόν, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος των σπηλαίων δεν μούγκριζε απλώς, αλλά είχε ένα μετρημένο λεξιλόγιο, το οποίο περιλάμβανε λέξεις αντίστοιχες των: εσύ, εμείς, γάβγισμα, φωτιά, φτύσιμο και -ναι- μητέρα.
από την Έλενα Μπούλια
Πηγή: Blogs.smithsonianmag, www.mama365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου