Μην τις ακολουθήσετε ποτέ.
Τα λίπη δεν κάνουν καλό
Εξαρτάται από το είδος του λίπους, λέει η διατροφολόγος Τρίσια Πσότα. «Τα λίπη που βρίσκονται σε τροφές όπως τα τσιπς και τα μπισκότα αυξάνουν τη χοληστερόλη. Αλλά τα καλά λίπη, που βρίσκονται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, και ο σολομός, προστατεύουν την καρδιά και την υγεία γενικότερα»
Τα Σαββατοκύριακα τρώμε ό,τι θέλουμε
«Τα Σαββατοκύριακα συνηθίζουμε να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, να μην πηγαίνουμε γυμναστήριο, να πίνουμε λίγο παραπάνω αλκοόλ και γενικά να τρώμε περισσότερα, καίγοντας λιγότερα» λέει η Μπατάινεχ. «Αυτό σημαίνει πως άμα έχεις χάσει μισό κιλό από Δευτέρα ως Παρασκευή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξαναπάρεις πολύ γρήγορα»
Μασάμε τσίχλα για να μας κοπεί η όρεξη
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανακάλυψαν πως η τσίχλα μειώνει τη γευστικότητα των υγιεινών τροφών. Αν μασήσεις τσίχλα πριν το δεκατιανό για παράδειγμα, εκείνη η σοκολάτα γάλακτος θα μοιάζει ξαφνικά πολύ καλύτερη ιδέα από τα στικ καρότου.
Αγαπάμε την πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη δεν είναι η χρυσή τομή για τον αδυνάτισμα, λέει η διατροφολόγος Ράνια Βατάινεχ. Το σώμα έχει ανάγκη από τρία μακροθρεπτικά συστατικά: Την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες και το λίπος. Για αυτό δεν βγάζει νόημα το να επικεντρώνεσαι μόνο στην κατανάλωση πρωτεΐνης. «Όχι μόνο στερείσαι φυτικές ίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, και τα λαχανικά, αλλά διατρέχεις και τον κίνδυνο να καταναλώσεις υπερβολικά πολύ περισσότερο λίπος – αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων» προσθέτει η Βατάινεχ.
Μην τρως κρέας
Μπορεί έρευνες όπως αυτή να υπαινίσσονται πως οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει οπωσδήποτε να βγάλουμε το κρέας πό τη διατροφή μας. «Το βοδινό κρέας είναι πολύ καλή πρωτεΐνη και φανταστική πηγή σιδήρου» λέει η διατροφολόγος Ράνια Μπατάινεχ. «Το πρόβλημα υπάρχει όταν το τρώμε μαζί με μπέικον, τυρί και onion rings».
Τρώμε λιγότερη γλουτένη
«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει αποδείξει επιστημονικά ότι η γλουτένη παχαίνει» λέει η διατροφολόγος Σάρον Πάλμερ. «Το πρόβλημα είναι ότι τρώμε υπερβολικά πολλά επεξεργασμένα δημητριακά – όπως πχ. οι τροφές από άσπρο αλεύρι». Το να κόβεις τη γλουτένη χωρίς να έχεις μιλήσει πρώτα με το διατροφολόγο σου είναι μεγάλο λάθος. Όπως και το να μην καταναλώνεις (σε λογικές πάντα ποσότητες) δημητριακά ολικής άλεσης.
Πρέπει να τρώμε κάθε δύο ώρες
«Εδώ πρέπει να προσέξετε αρκετά – εάν θέλετε να τρώτε κάθε δύο ώρες για να καταπολεμήσετε την πείνα, τα γεύματα που καταναλώνετε κάθε φορά θα πρέπει να είναι πολύ πολύ μικρά. Αλλιώς θα έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα», λέει η διατροφολόγος Μόνικα Ρέιναγκελ.
Σοκολάτες και τηγανιτά ποτέ
«Πράγματι, δεν μπορείς να φας πίτσα, τηγανιτές πατάτες και τούρτα σοκολάτα, όλα σε μία μέρα», λέει η διατροφολόγος Ράνια Μπατάινεχ. «Αλλά με προσεκτικό προγραμματισμό, μπορείς να ενδίδεις στην αγαπημένη σου λιχουδιά , μία στο τόσο»
Όσο πιο ωμό τόσο καλύτερα
«Αρκετές έρευνες έχουν ανακαλύψει πως ο τρόπος που μαγειρεύουμε το φαγητό – στο φούρνο, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, κλπ – πράγματι έχει μεγάλη σημασία», λέει η γνωστή διατροφολόγος Κρίστιν Κιρκπάτρικ. «Μπορεί λοιπόν κάποιες τροφές να είναι καλύτερες ωμές, αυτό όμως δεν είναι γενικός κανόνας»
Πιες άπαχο γάλα
«Η αλήθεια είναι πως τα γαλακτοκομικά περιέχουν λίπη, αλλά αρκετές έρευνες του Harvard έχουν βρει πως τελικά, τα κορεσμένα λιπαρά συστατικά του γάλακτος, όταν είναι υψηλής ποιότητας, μας κάνουν καλό», λέει η διατροφολόγος Άσλεϊ Κοφ. «Το να βγάζεις όλα τα λίπη από το γάλα αλλάζει τον τρόπο που αυτό επιδρά στο ανθρώπινο σώμα – αυτό μπορεί να μας το κάνει πιο δύσκολο να χορτάσουμε», προσθέτει. (σ.σ Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά διαίτης. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης παρουσιάζουν κατά 70 τοις εκατό μεγαλύτερη αύξηση του βάρους σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά)
marieclaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου