Πόσο πονάει ένα... τατουάζ; Μύθοι και αλήθειες...


Σχέδια που εκφράζουν τις εμπειρίες μας, σύμβολα που προβάλουν τον εαυτό μας και… τέχνη στο δέρμα αποτελούν τρία αναπόσπαστα στοιχεία της σημερινής εποχής.
Με την εικόνα των tattoo να έχει αποστασιοποιηθεί εντελώς από τις «ζωγραφιές» στα μπράτσα των φυλακισμένων και των «κακών» παιδιών, το τατουάζ δεν αποτελεί δακτυλοδεικτούμενο στίγμα, αλλά τέχνη. Μύθοι αλλά και πραγματικά στοιχεία κρύβονται καλά πίσω από τα εντυπωσιακά σχέδια, τους tattoo artists και την ιδεολογία των τατουάζ…
Μύθος
«Το τατουάζ πονάει σε κάθε περίπτωση και σε κάθε σημείο».
Πραγματικότητα
Η αλήθεια είναι ότι τα τατουάζ που πρόκειται να «χτυπηθούν» σε σημείο δίπλα σε κόκαλο ή σε σημεία που το δέρμα είναι λεπτό, όπως για παράδειγμα κάτω από το μπράτσο ή στην κοιλιά, προκαλούν μεγαλύτερη ενόχληση, αλλά δεν πρόκειται για πραγματικό πόνο. Η βελόνα εισχωρεί μόνο ένα χιλιοστό στο δέρμα μας και το μέγεθος της ενόχλησης ελέγχεται κυρίως από τη ψυχολογία μας. Με καλή διάθεση και χωρίς φόβο, ένας σωστός επαγγελματίας θα μας κάνει να νιώσουμε κάτι σαν γδάρσιμο ή λίγο τσούξιμο.
Μύθος
Οι πιθανότητες να κολλήσουμε κάποια ασθένεια κατά τη διάρκεια του τατουάζ είναι μεγάλες.
Πραγματικότητα
Ένας ειδικός επαγγελματίας, ο οποίος τηρεί τους κανόνες και τις σωστές διαδικασίες για το τατουαζ, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για κάθε επιπλοκή, πόσο μάλλον για τη μετάδοση ηπατίτιδας. Όταν σε κάθε άτομο χρησιμοποιούνται καινούριες βελόνες, νέο μελάνι και μιας χρήσεως γάντια, τότε ο κίνδυνος να κολλήσουμε το οτιδήποτε είναι σχεδόν απίθανος. Άλλωστε, για αυτό το λόγο δεν είναι αναγκαία η μετέπειτα παρακολούθηση.
Μύθος
Ο καθένας μπορεί να κάνει τατουάζ  ανεξαρτήτως προϋποθέσεων και όρων.
Πραγματικότητα
Ακόμα και στα τατουάζ υπάρχουν προϋποθέσεις, οι οποίες τηρούνται για την αποφυγή πολλών επιπλοκών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη διαδικασία του τατουάζ. Αν υπάρχει ιστορικό επιληψίας ή προβλήματα πηκτικότητας του αίματος, όπως επίσης αν διαθέτουμε διαβήτη ή συγγενή καρδιοπάθεια δεν πρέπει να πάρουμε την απόφαση για τατουάζ. Επιπλέον, βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση ενός τατουάζ είναι να μην είμαστε χρήστες ή υπό την επήρεια ουσιών (αλκοόλ,ναρκωτικών). Τέλος τα τατουάζ επιτρέπονται μόνο σε όσους είναι πάνω από 18 χρονών.
Μύθος
«Αφού τελειώσει η διαδικασία του τατουάζ… μπορώ να κολυμπήσω και να εκτεθώ στον ήλιο».
Πραγματικότητα
Αν δεν έχει περάσει ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση του τατουάζ, πρέπει όχι μόνο να μην κολυμπήσουμε σε πισίνα και θάλασσα, αλλά και να μην βρέξουμε για τρείς μέρες το σημείο του τατουάζ. Αργότερα και για κάποιες μέρες μπορούμε να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό στο μπάνιο μας και όχι καυτό. Ταυτόχρονα η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για 25 ημέρες είναι αναγκαία, ενώ πολύ σημαντικό θεωρείται η τοποθέτηση αντηλιακού κάθε δυο ώρες στην περιοχή του τατουάζ, ώστε να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα.
Μύθος
Το τατουάζ θα υπάρχει υποχρεωτικά μέχρι το τέλος της ζωής μας
Πραγματικότητα
Η λύση στο πρόβλημα φέρει το όνομα… πλαστική χειρουργική. Στη σημερινή εποχή υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης ενός τατουάζ μέσα από laser, που καταφέρνει και διαλύει το χρώμα κάτω από το δέρμα. Βέβαια, είναι πιθανό είτε να μείνει ένα μικρό σημάδι μετά τη διαδικασία είτε και καθόλου, ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή του τατουάζ στο σώμα μας. Αποτελεί την πιο αποτελεσματική διαδικασία για αφαίρεση tattoo.
Μύθος
Τα ημι-μόνιμα tattoo (όχι χένα) εξαφανίζονται εντελώς από το δέρμα σε 2-5 χρόνια.
Πραγματικότητα
Είναι καλό να αποφεύγονται τα λεγόμενα «ημιμόνιμα» tattoo, καθώς μετά από 2-5 χρόνια ξεθωριάζουν αρκετά αλλά δεν φεύγουν ποτέ ολοκληρωτικά. Στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλές μηνύσεις λόγω των τατουάζ που ήταν διασφαλισμένα ότι θα εξαφανιστούν αλλά τελικά παρέμειναν πάνω στο δέρμα. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί έτσι απλά το χημικό χρώμα, όσα στρώματα πιο πάνω και αν έχει χτυπηθεί το τατουάζ.
Μύθος
«Αν κάνω τατουάζ μπορεί αργότερα να το μετανιώσω».
Πραγματικότητα
Το τατουάζ είναι μια έκφραση του εαυτού μας, η οποία πραγματοποιείται μετά από πολύ σκέψη και αρκετή έρευνα. Αποτελούν ζωγραφιές που μας θυμίζουν τα βιώματά μας και δύσκολα θα θελήσουμε να τα αφαιρέσουμε, αφού αποτελούν δικό μας κομμάτι. Συνήθως, αφαιρούνται τα tattoo που είτε έχουν το όνομα ενός συντρόφου, που έχουμε χωρίσει είτε έχει πραγματοποιηθεί με προχειρότητα εξαιτίας κάποιου ερασιτέχνη. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε πριν προχωρήσουμε στο «χτύπημα» ενός τατουάζ και να βρούμε το ιδανικό σχέδιο για την προσωπικότητά μας.

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου