Αποσύρθηκε η ταινία «Ετερος Εγώ» λόγω «σχέσης» της με τον δολοφόνο των οδηγών ταξί της Κηφισιάς


Μπορεί μια ταινία να οδηγήσει σε μιμητισμό και να «οπλίσει» το χέρι ενός εν δυνάμει δολοφόνου;
Αφορμή για το ερώτημα στάθηκε η απόσυρση της ταινίας «Ετερος εγώ» από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Ένα αστυνομικό θρίλερ που ασχολείται με μια σειρά αλληλένδετων δολοφονιών.

Μια... περίεργη ερώτηση προς τον σκηνοθέτη της ταινίας Σωτήρη Τσαφούλια μετά την πρεμιέρα από έναν άγνωστο, ο οποίος -σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες- ταιριάζει με την περιγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα για τον φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας του 52χρονου ταξιτζή στις 28 Φεβρουαρίου, οδήγησε τον σκηνοθέτη να αποσύρει την ταινία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, θεατές που παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας σε κινηματογράφο της Αθήνας στις 7/2/2017 ενημέρωσαν πως ένας άντρας που ταιριάζει με την περιγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα για τον φερόμενο ως δράστη, μου έκανε μία συγκεκριμένη ερώτηση στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας» δήλωσε χθες ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας. Ο ίδιος τόνισε ότι τον κάλεσαν να επιβεβαιώσει την πληροφορία και να συνδράμει στις έρευνες, ευχόμενος -όπως είπε- «ο άνθρωπος που έκανε την ερώτηση να εμφανιστεί, προκειμένου να αποδειχθεί πως η σύνδεση του δράστη με την ταινία είναι απλά μια τραγική σύμπτωση».

Η ερώτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άγνωστος άντρας ρώτησε τους συντελεστές της ταινίας «σας πέρασε ποτέ από το μυαλό όταν γράφατε το σενάριο πως θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον να κάνει κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή;» και αμέσως μετά αποχώρησε διακριτικά. Ο σκηνοθέτης του απάντησε: «Οχι, κάτι τέτοιο δεν πέρασε από το μυαλό μου όταν έγραφα το σενάριο, διότι δεν κάνω ρεπορτάζ. Κάνω μυθοπλασία. Αν υπήρχε αυτή η σκέψη στους δημιουργούς, δεν θα είχαν γυριστεί τόσες ταινίες όπως η ''Σιωπή των Αμνών'' και το ''Seven''».

   Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, στα γυρίσματα του «Ετερος Εγώ». 

Μιλώντας στο «Εθνος», ο δικηγόρος και διδάκτωρ Εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου υπογράμμισε: «Το διεθνές παράδειγμα σε περιπτώσεις καταγγελιών έργων τέχνης για υποκίνηση ή για επηρεασμό προς τέλεση εγκληματικών πράξεων έχει καταδείξει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί σε επίπεδο δικανικής κρίσης ότι μία ταινία μυθοπλασίας μπορεί να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της απόφασης για ένα έγκλημα». Οι παράγοντες που οδηγούν στο έγκλημα, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου, είναι σύνθετοι και προϋπάρχουν. «Ωστόσο, οι αναπαραστάσεις της βίας σε μικρή ηλικία, όταν εντάσσονται στη διαδικασία εκμάθησης συμπεριφοράς, μπορούν να δημιουργήσουν ανοχή σε πρότυπα βίας και υιοθέτηση προτύπων βίας, όταν μάλιστα συνοδεύονται και από βιώματα. Αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα, και μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει» καταλήγει ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας.

«Ζωή και μυθοπλασία είναι δύο παράλληλοι δρόμοι»

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων αποφάσισα να αποσύρω την ταινία, όχι φυσικά διότι αναγνωρίζω κάποια σύνδεσή της με τον δράστη της Κηφισιάς -άλλωστε, όπως δήλωσα, η πραγματική ζωή και η μυθοπλασία είναι δύο δρόμοι παράλληλοι που δεν συναντιούνται ποτέ-, αλλά προκειμένου να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου στην προσπάθειά μας να συνδράμουμε στις έρευνες» τόνισε ο Σ. Τσαφούλιας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου