Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι γοητεύουν τους πάντες, χωρίς να είναι ιδιαίτερα όμορφοι ή ταλαντούχοι;
Ποιο είναι το μυστικό τους; Και πώς θα μπορέσεις και εσύ να αποκτήσεις τη γοητεία τους;
Ο τρόπος που καθόμαστε, στεκόμαστε και χειρονομούμε μπορεί να φανερώσει περισσότερα για την προσωπικότητά μας από τα ίδια μας τα λόγια. Και οι πιο μικρές κινήσεις μας λένε πολλά για την αυτοπεποίθηση, την αξιοπιστία και την αυτοεκτίμησή μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα της γνωριμίας μας με κάποιον τον έχουμε ήδη αξιολογήσει και έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα αν τον συμπαθούμε ή όχι, βασιζόμενοι στις μη λεκτικές ενδείξεις.
Δεν έχει δηλαδή τόσο σημασία το τι λέει, όσο το τι δηλώνει η στάση του σώματός του. Αν, λοιπόν, θέλεις να... υποκλιθούν στο πέρασμά σου και να γοητευθούν από την παρουσία σου, αυτές οι απλές τεχνικές θα σε βοηθήσουν.
1. Το μαγικό άγγιγμα
Οι άνθρωποι είναι πλασμένοι για να αγγίζονται και έτσι να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι. Η Carol Kinsey Goman στο βιβλίο της «Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος - Τα μυστικά της μη λεκτικής επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο» από τις εκδόσεις «Διόπτρα», αποκαλύπτει την πανίσχυρη δύναμη που έχει το άγγιγμα στην καθημερινότητά μας. Μια δύναμη η οποία, όπως λέει, έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά. «Ένα στιγμιαίο άγγιγμα στον πήχη του χεριού μπορεί να κάνει τον παραλήπτη του όχι μόνο να νιώσει καλύτερα αλλά και να θεωρήσει εκείνον που το έδωσε πιο καλό και ζεστό άνθρωπο, καθώς και να αντιληφθεί το περιβάλλον ως πιο φιλικό».
2. Η χειραψία
Φυσικά το άγγιγμα θεωρείται σε κάποιες περιπτώσεις ανάρμοστο, όπως π.χ. σε μια συνέντευξη για δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση το σημαντικότε-ρο ρόλο τον έχει η χειραψία. «Όταν ανταλλάσσεις χειραψία», συμβουλεύει η Goman, «να κοιτάζεις κατευθείαν στα μάτια του άλλου και να χαμογελάς. Να κρατάς το σώμα σου ακριβώς απέναντι στο άλλο άτομο και οι παλάμες σας να εφάπτονται και να ακουμπούν πλήρως μεταξύ τους. Να προτείνεις το χέρι στραμμένο στο πλάι, στέλνοντας ένα μήνυμα ισότητας και αυτοπεποίθησης και να σφίγγεις σταθερά το χέρι, ειδικά αν είσαι γυναίκα, γιατί κάνεις πιο θετική εντύπωση και θεωρείσαι αποφασιστική και με αυτοπεποίθηση».
3. Κοίτα με στα μάτια. Στα μάτια, είπα!
Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, γιατί με τεράστια ακρίβεια μπορούν να μεταδώσουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Γι' αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντική την οπτική επαφή με τους άλλους. «Η παρατεταμένη επαφή με τα μάτια, ειδικά σε διαστήματα που διαρκούν 4-5 δευτερόλεπτα», λέει η Goman, «σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε μεγαλύτερη συμπάθεια. Όσο κάποιος μας κοιτάζει, θεωρούμε ότι κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον του. Και αν ανταποδίδει το βλέμμα μας για παραπάνω από τα 2/3 του χρόνου της χειραψίας μας, αισθανόμαστε ότι μας βρίσκει ελκυστικούς ή ενδιαφέροντες».
4. Χαμογέλα ντε, τι σου ζητάνε!
Συχνά χαμογελάμε προσπαθώντας να κρύψουμε τα αληθινά μας συναισθήματα και το πρόσωπό μας θυμίζει μάσκα. Το ειλικρινές χαμόγελο ξεκινά από τα χείλη, καταλήγει στα μάτια, σχηματίζοντας τις χαρακτηριστικές πλαϊνές ρυτίδες, και φωτίζει το πρόσωπο. «Όποια και αν είναι η προέλευση ή το κίνητρό του, το χαμόγελο έχει ισχυρή επίδραση πάνω μας», αναφέρει η Goman. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προτιμά τα χαρούμενα πρόσωπα, καθώς τα αναγνωρίζει γρηγορότερα από εκείνα που έχουν αρνητικές εκφράσεις. Και αν ποτέ βρεθείς κατηγορούμενος σε δίκη, να έχεις αυτό κατά νου: οι δικαστές τείνουν να επιδικάζουν ελαφρότερες ποινές στους χαμογελαστούς, κάτι που αποκαλείται "φαινόμενο της επιείκειας στο χαμόγελο"».
5. Το κεφάλι προδίδει το ενδιαφέρον
Η κίνηση και η κλίση του κεφαλιού αποκαλύπτουν αν παρακολουθούμε το συνομιλητή μας με προσοχή ή αδιαφορούμε εντελώς γι' αυτόν. Αν θέλετε να κολακέψετε το συνομιλητή σας και να του δείξετε ότι «κρέμεστε» από τα χείλη του, κλίνετε το κεφάλι στο πλάι, ιδίως αν είστε γυναίκα. Όμως, προσοχή στις επαγγελματικές δοσοληψίες! Γιατί τότε, συμβουλεύει η Goman, «οι γυναίκες θα πρέπει να κρατούν το κεφάλι τους όρθιο, σε μια πιο ουδέτερη στάση. Αν θέλεις να ενθαρρύνεις το συνομιλητή σου να πει περισσότερα, κούνησε το κεφάλι αργά τρεις φορές σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Η γρήγορη συγκατάνευση μεταφράζεται σε ανυπομονησία ή επιθυμία του ακροατή να πάρει το λόγο».
6. Ντύσου όχι για το τι είσαι τώρα, αλλά για το τι επιθυμείς να γίνεις
Ίσως μας φαίνεται εσφαλμένη η άποψη ότι οι άνθρωποι κρίνονται από την εμφάνισή τους. Εντούτοις η πραγματικότητα είναι ότι όλοι μας κρινόμαστε -έως ένα βαθμό- από τον τρόπο που ντυνόμαστε. «Τα ρούχα δηλώνουν με δυναμικό τρόπο πώς βλέπεις τον εαυτό σου», λέει η Goman, «και η ενδυμασία επιδρά τόσο σε εκείνον που τη φέρει όσο και σε εκείνον που τη βλέπει. Το ένδυμα αποτελεί έναν τρόπο να εκφράσεις σεβασμό για την κατάσταση και για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτήν, άρα η εμφάνισή σου μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες».
Δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης
Αν θέλεις να δώσεις το μήνυμα ότι είσαι άτομο που αξίζει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του συνομιλητή σου, η Goman προτείνει τις εξής τεχνικές:
Αντίκρισε κατά μέτωπο τους ανθρώπους.
Απομάκρυνε τα «εμπόδια» ανάμεσά σας αφαιρώντας αντικείμενα που σου κρύβουν τη θέα.
Διατήρησε επαφή με το βλέμμα. Αν τα μάτια σου περιφέρονται, θα υποθέσουν ότι δεν ακούς.
Όταν μιλάς, χρησιμοποίησε χειρονομίες με την παλάμη προς τα πάνω. Στέλνουν μηνύματα ευθύτητας και ανοιχτής προδιάθεσης.
Συγχρόνισε τη γλώσσα του σώματός με τον άλλο. Εναρμόνισε ανεπαίσθητα τη στάση και τις θέσεις των χεριών με τις δικές του.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
womenonly.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου