Ιατρική πρωτιά στην Κύπρο στο τομέα της ογκολογίας


Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλιου η πρωτη επεμβαση Radioembolization στην Κυπρο, στο American Medical Center (AMC).

Πρόκειται για μια μη χειρουργική επέμβαση τελευταίας τεχνολογίας, κατά την διάρκεια της οποίας ειδικοί επεμβατικοί ακτινολόγοι εμφυτεύουν μικρά ραδιενεργά σωματίδια κατευθείαν στον όγκο του ήπατος με βοήθεια ενός μικροκαθετήρα.

Τα μικρά αυτά σωματίδια εμβολίζονται στις αρτηρίες του όγκου και για τις επόμενες 10 μέρες ακτινοβολούν τον καρκίνο από μέσα χωρίς να εκπέμπεται ακτινοβολία εξωτερικά.

Η αναίμακτη και ανώδυνη αυτή επέμβαση έγινε από δυο επεμβατικούς ακτινολόγους, τον Δρ. Άλεξ Μπελένκι (από το Ισραήλ), τον Δρ. Χρίστο Γεωργιάδη (Johns Hopkins University και τώρα στο AMC) και τον ογκολόγο Καθηγητή Ιλαν Ρον (Ιατρό του ασθενή από το Ισραήλ).

Ο ασθενής, επίσης από το Ισραήλ, πήρε εξιτήριο το επόμενο πρωί και θα παρακολουθείται πλέον από τους ιατρούς του στη χωρα του.  Η συνεργασία έγινε εφικτή με τη βοήθεια της Cyprus Health Group και της Ισραηλινής Bigs Medic, εταιρίες που ενεργοποιούνται στον τομέα του ιατρικού τουρισμού και στοχεύουν στην προώθηση της Κύπρου σαν περιφερειακό  Ιατρικό κέντρο.

Ασθενείς με πρωτογενή καρκίνο στο συκώτι (ηπατοκυτταρικο, χολανγκιοκαρκινωμα) αλλά και με μεταστατικό καρκίνο στο συκώτι (παχέως εντέρου, νευροενδοκρινικου, μαστού κλπ) είναι υποψήφιοι για Radioembolization.  Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά ακόμα και για αυτούς που έχουν εξαντλήσει τις κλασσικές χημειοθεραπείες.



Από δεξιά προς τα αριστερά, Δρ. Αλεξ Μπελενκι, Δρ Χρίστος Γεωργιάδης, Δρ Χρίστος Χρίστου



sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου