Βαρουφάκης: H Τρόικα είναι «απελπιστικά ηλίθια»


Σε νέο κείμενό του ο γνωστός οικονομολόγος μας διηγείται ένα… παραμύθι.
Πάντα γλαφυρός στις περιγραφές του, ωσάν άλλος παραμυθάς ξεκινά  το άρθρο του «μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό, υπερχρεωμένο κράτος όπου το κόστος δανεισμού ήταν μηδαμινό γιατί το χρήμα έρεε άφθονο και κανείς δεν έδινε σημασία». Μετά από μια χρονική καταγραφή της πορείας που ακολούθησε η χώρα μας από το φθινόπωρο του 2008 η κατάσταση της οικονομίας άλλαξε και η στρόφιγγα που έρεε άφθονο χρήμα έκλεισε για το κράτος αυτό.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας είχε ανέλθει σε €260 δις. πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο και πως «η τρόικα την βοήθησε να πτωχεύσει».  Για δύο χρόνια πλήρωνε για να αποτρέψει την πτώχευση. «Αρχικά έδωσε €110 δις θέτοντας κάποιους όρους στο μικρό κράτος, όπως είναι λογικό να κάνει ο κάθε δανειστής. Ενάμιση χρόνο μετά, υποσχέθηκε άλλα €130 δις. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, προσέθεσε στα «δώρα» που κόμιζε κι ένα «κούρεμα» προηγούμενων χρεών της τάξης (υποτίθεται) των €100 δις». Σχολιάζει λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης πως «η τρόικα συνολικά έδωσε €240 δις από την «τσέπη» της και μεσολάβησε με τους παλαιούς δανειστές του μικρού κράτους να «σβήσουν», να διαγράψουν δηλαδή, άλλα €100 δις. δηλαδή, κόμισε €340 δις ως δώρα στο μικρό, υπερχρεωμένο κράτος.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «απελπιστικά ηλίθια» την κίνηση αυτή της τρόικας καθώς με στόχο να καταπολεμήσει ένα χρέος της τάξης των €260 δις, άντε €298 δις το 2010, αφιέρωσε €340 δις αλλά το μικρό, υπερχρεωμένο κράτος, παρόλο αυτόν τον πακτωλό χρημάτων της κυρίας τρόικας, κατέληξε και πάλι να χρωστά πάνω από €345 δις!

Καταλήγει πως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου μαίνεται να ξεσπάσει  γερός πόλεμος μεταξύ, Φρανκφούρτης και Βερολίνου. Κάποιοι είναι υπέρ του να αποχωρήσει  η Γερμανία από το ευρώ και κάποιοι τρίτοι εμμένουν πως η ευρωζώνη πρέπει να διατηρηθεί ως έχει αλλά οι πτωχευμένες χώρες να ενισχυθούν ουσιαστικά. Η Γερμανία πάντως είναι υπέρ της διατήρησης του status quo ως έχει.

Δηλαδή, όπως αναφέρει «στην συνέχιση της σημερινής ανοησίας, όπου κράτη σαν το δικό μας δέχονται εκατοντάδες δις με αποτέλεσμα το χρέος να… μεγαλώνει και το εθνικό εισόδημα να μειώνεται».

Η γερμανική ηγεσία νιώθει να στερείται της ηθικής στήριξης  να αντιμετωπίσει ορθολογικά την Κρίση (καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί μόνιμη δέσμευση της Γερμανίας με την ευρωζώνη) ενώ από την άλλη διαφωνεί με την λύση της Φρανκφούρτης – που ο κ. Βαρουφάκης αποκαλεί  «ακρωτηριασμό-καυτηριασμό» της Ελλάδας και των άλλων μνημονιακών κρατών.


Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου