Μικρά μυστικά για να καθαρίσετε εύκολα την κουζίνα σας



Η κουζίνα θεωρείται το βασίλειο της κάθε νοικοκυράς και ως τέτοιο πρέπει να αστράφτει από καθαριότητα.
Τι καλύτερο μάλιστα όταν για τον καθαρισμό της κουζίνας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά που υπάρχουν ήδη στον ίδιο χώρο και μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους, πέραν της μαγειρικής.

Με τους παρακάτω τρόπους θα μάθετε τι χρειάζεστε για να καθαρίσετε την κουζίνα σας εύκολα και γρήγορα.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι κυριαρχεί στις περισσότερες κουζίνες, καθώς σε πολλά σπίτια. Ψυγείο, πάγκος ακόμα και νεροχύτης είναι φτιαγμένα από ατσάλι, που είναι μεν πολύ ανθεκτικό, αλλά ενδέχεται σε διάφορα σημεία να έχει χάσει τη γυαλάδα του, λόγω λιπαρών ουσιών που έχουν πέσει στην επιφάνεια του ή εξαιτίας γρατσουνισμάτων με διάφορα σκεύη. Για να επαναφέρετε τη στιλπνότητα στο ατσάλι θα χρειαστείτε απλώς:


Λευκό ξύδι


Μαγειρική σόδα


Ένα μικρό, καθαρό, βαμβακερό πανάκι


Ένα σφουγγάρι

Βουτήξτε το πανάκι μέσα στο ξύδι και περάστε την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε με κυκλικές κινήσεις. Το ξύδι σε αυτήν την περίπτωση λειτουργεί σαν οργανικός διαλύτης, που παρασέρνει στο πέρασμά του όλους τους λιπαρούς λεκέδες, κάνοντας τις επιφάνειες σας να φαίνονται σαν καινούργιες. Ένας δεύτερος τρόπος, με τον οποίο μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα, είναι να ρίξετε στις επιφάνειες με το ατσάλι λίγη μαγειρική σόδα και να τρίψετε με το σφουγγάρι μέχρι να καθαρίσει για τα καλά η περιοχή, φροντίζοντας να την ξεπλύνετε καλά με νερό.

Χαλκός

Πριν από την εμφάνιση του ατσαλιού, τα σπίτια είχαν σχεδόν παντού χάλκινες επιφάνειες, από τα υλικά κατασκευής της στέγης, μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό. Ωστόσο, ο χαλκός οξειδώνεται εύκολα δημιουργώντας μια πράσινη επίστρωση, που μπορεί μερικές φορές να φαίνεται συμπαθητική από μακριά ως θέαμα, αλλά δεν έχει καμιά θέση στην κουζίνα. Για να καθαρίσετε τα χάλκινα σκεύη σας θα χρειαστείτε:


Λευκό ξύδι


Αλάτι


Μαγειρική σόδα ή κορνφλάουρ


Μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα χάλκινα αντικείμενα


Τσιμπίδα ή λαβίδα

Βάλτε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και τρία φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα, ανακατέψτε και βουτήξτε τα αντικείμενα στο μείγμα. Βάλτε το μείγμα στο μάτι και αφήστε το να βράσει μέχρι να δείτε τα σκεύη να καθαρίζουν. Τότε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει μόνο του. Ξεπλύνετε γρήγορα τα αντικείμενα με ένα απορρυπαντικό για να διώξετε τη μυρωδιά του ξυδιού και αυτό ήταν όλο. Πεντακάθαρα τα χάλκινα σκεύη σας!

Μάρμαρο 

Το μάρμαρο είναι ένα θαυμάσιο και πολύ ανθεκτικό υλικό, που είναι πολύ της μόδας, ειδικά τα τελευταία χρόνια στα σύγχρονα σπίτια. Το πρόβλημα με το μάρμαρο είναι ότι είναι εξαιρετικά πορώδες σαν υλικό και απορροφάει τους λεκέδες σαν το σφουγγάρι, γι’ αυτό και βρωμίζει πολύ εύκολα. Εν τω μεταξύ, όσο πιο πολύ μένει ένας λεκές στο μάρμαρο, τόσο πιο βαθιά εισχωρεί, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον καθαρισμό του. Έτσι, λοιπόν, αν έχετε επιφάνεια από μάρμαρο στο σπίτι σας καλό είναι να χρησιμοποιείτε συχνά:


Βαμβακερό ύφασμα


Σφουγγάρι


Ζεστό νερό


Υπεροξείδιο του υδρογόνου (παραπλήσιο με το οξυζενέ)


Ένα πανάκι από δέρμα

Αρχικά, ρίξτε με προσοχή λίγο υπεροξείδιο του υδρογόνου στο σφουγγάρι, αλλά μην το τρίψετε, αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Βουτήξτε το ύφασμα στο ζεστό νερό, σκουπίστε με προσοχή το μάρμαρο και στεγνώστε το αμέσως με το δερμάτινο πανάκι. Έπειτα, ρίξτε μια μικρή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου στην περιοχή με τον λεκέ και αφήστε το για λίγο να το απορροφήσει, ξεβγάλετε το με ζεστό νερό και στεγνώστε το με το δερμάτινο πανί. Επίσης, αν έχετε μαρμάρινες επιφάνειες στην κουζίνας σας, μην αφήνετε πάνω τους λεμόνια ή άλλα όξινα υγρά, τα οποία στην κυριολεξία διαβρώνουν και χαράσσουν το μάρμαρο. Θυμηθείτε ακόμα να μην βάζετε ποτέ απευθείας πάνω σε τέτοιες επιφάνειες καυτές συσκευές, γιατί το μάρμαρο καίγεται εύκολα.

Πλαστικό 

Λογικά δεν υπάρχει ούτε μια κουζίνα στον κόσμο στην οποία να μην υπάρχουν διάφορα πλαστικά σκεύη ή επιφάνειες από πλαστικό. Μολονότι το πλαστικό τραβάει σαν μαγνήτης τα λίπη και δημιουργεί αποκρουστικά στρώματα ακαθαρσιών, καθαρίζεται πανεύκολα με ελάχιστα υλικά:


Λεμόνι


Αλάτι


Σφουγγάρι

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε το λεμόνι στη μέση, να το βάλετε για μισό λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων, να το αλείψετε με αλάτι και να τρίψετε τις πλαστικές σας επιφάνειες. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και τα λίπη θα είναι πια παρελθόν!

Γενικό συμπέρασμα: το αλάτι, το λεμόνι και το λευκό ξύδι μπορούν να κάνουν θαύματα στην καθαριότητα της κουζίνας σας, καθώς απομακρύνουν και τους πιο επίμονους λεκέδες άμεσα, εύκολα και ανέξοδα. Χρησιμοποιείστε τα σήμερα κιόλας!


news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου