ΣΤΑ «ΑΔΥΤΑ» ΤΟΥ ΠΙΟ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΠΛΟΓΚ Μια ιστοσελίδα για τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα όλου του κόσμου


Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μπλογκ στο Ιντερνετ.
Mπαίνοντας στο Rich Kids Of Instagram (Πλουσιόπαιδα του Instagram), σε υποδέχεται η εξής φράση: «Έχουν πιο πολλά λεφτά από εσένα κι έτσι είναι αυτό που κάνουν...».

Εν συνεχεία, βλέπεις φωτογραφίες παιδιών που δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να επιδεικνύουν όσο πιο προκλητικά γίνεται τα λεφτά των γονιών τους. Επί της αφορμής της κυκλοφορίας του βιβλίου τους στην Αμερική, ο σπανίως εμφανιζόμενος και πάντα ανώνυμος δημιουργός του Rich Kids Of Instagram μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής».
Η επιτυχία του μπλογκ αποδεικνύει ότι στις μέρες μας ο καλύτερος «παπαράτσι» είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτό μπορεί να διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος τα δημοφιλέστερα «social media». Το άλλο πράγμα που αποδεικνύει ο «θόρυβος» γύρω από το RKOI (έτσι θα λέμε το Rich Kids Of Instagram) είναι ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα γίνεται δημοφιλής σε μια εποχή που το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Και τα παιδιά των πλουσίων διάλεξαν αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουν με το πιο ευρύ κοινό, που έχει την περιέργεια, χωρίς να λείπει από αυτή μία δόση φθόνου, για το πώς ζουν αυτοί που ανήκουν στο λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτών που στην ερώτηση «τι έκανες στις διακοπές σου;» θα απαντούσαν «πήγαινα από το Καπ Φερά στο Σεντ Τροπέ και αντίστροφα με ένα ελικόπτερο και έκανα ανάποδες βουτιές από το ελικόπτερο στη θάλασσα». Το αστείο είναι ότι το εν λόγω μπλογκ δέχεται φωτογραφίες πλούσιων παιδιών από όλον τον κόσμο και όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του «Δε χρειάζεται να πείσουμε κάποιον για να συμμετέχει. Στέλνουν τις εικόνες από μόνοι τους». Σχετικά με τις φωτογραφίες τους, τις συλλέγουν με mail. Αλλοι τις κάνουν «tag» στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Instagram ή στο Twitter βάζοντας το hashtag #RKOI ή τις «ποστάρουν» στο προφίλ του RKOI.
Τα μέλη του Rich Kids of Instagram επιδεικνύουν με κάθε τρόπο τα πλούτη τους. Από τα έξαλλα πάρτι σε επαύλεις με τη σαμπάνια να ρέει άφθονη μέχρι προκλητικές πόζες «αγκαλιά» με μια συλλογή από Rolex.


Τα μέλη του Rich Kids of Instagram επιδεικνύουν με κάθε τρόπο τα πλούτη τους. Από τα έξαλλα πάρτι σε επαύλεις με τη σαμπάνια να ρέει άφθονη μέχρι προκλητικές πόζες «αγκαλιά» με μια συλλογή από Rolex, μετρητά και πανάκριβες φιάλες αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

«Πρωτότυπο και προσωπικό»
Μιλώντας για τα κριτήρια επιλογής των φωτογραφιών, ο δημιουργός του Rich Kids Of Instagram μας εξηγεί ότι «η φήμη των ατόμων δεν έχει σημασία για εμάς. Είναι το περιεχόμενο και η σύνθεση που αποζημιώνουν όπως και η αυθεντικότητα». Χαρακτηρίζοντας το μπλογκ γενικότερα είπε «Είναι πρωτότυπο. Είναι προσωπικό. Είναι μία μπάρα χρυσού».
Ενας άλλος λόγος που κάνει το εν λόγω μπλογκ επίκαιρο είναι ότι εδώ και κάποιες μέρες έχει κλείσει δύο χρόνια από τη δημιουργία του, από τις 13 Ιουλίου του 2012. Οπως μας είπε και ο ιδρυτής του, που δεν αποκαλύπτει ποτέ την ταυτότητά του, «ξεκίνησε μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα ύστερα από μερικά ποτήρια κρασί». Σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία του άρχισε να δημιουργείται θόρυβος γύρω από αυτό.

Κάτι παραπάνω από... 107.000 ευρώ κόστισε η έξοδος μιας παρέας πλουσιόπαιδων στο Σεν Τροπέ. Φυσικά δεν παρέλειψαν να αναρτήσουν το κατόρθωμά τους.

Τα δημοσιεύματα σχετικά με το RKOI εμφανίζονταν το ένα μετά το άλλο: από τη New York Times μέχρι το Forbes και το Huffington Post. Ετσι το μυθιστόρημα «Rich Kids Of Instagram» που κυκλοφορεί φέτος το καλοκαίρι από τον εκδοτικό οίκο Simon and Schuster αποτέλεσε την ενσάρκωση αυτού του «θορύβου» που ξεσήκωσε η ιστοσελίδα με τις προκλητικές φωτογραφίες στο Ιντερνετ. «Είναι σπουδαίο βιβλίο για το καλοκαίρι. Είναι πολύ διασκεδαστικό και η ιστορία σε απορροφά κατευθείαν. Ρίξε το στην τσάντα, πήγαινε στην παραλία και άνοιξε ένα μπουκάλι μπίρας».
Περιγράφοντας το αναγνωστικό κοινό του βιβλίου θεωρεί ότι «θα μας διαβάσουν οι οπαδοί του RKOI. Αυτοί που ιντριγκάρονται από τις ζωές των πλουσίων. Οποιοσδήποτε που κοιτάει να διασκεδάσει διαβάζοντας κάτι που έγινε από ανθρώπους που δεν παίρνουν και τους εαυτούς τους πολύ στα σοβαρά». Και συνεχίζει μιλώντας για το μέλλον: «Προς το παρόν κοιτάμε τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές προσφορές που προέκυψαν τώρα με την κυκλοφορία του βιβλίου. Θα κυκλοφορήσουμε επίσης και μια σειρά αγγλικών υποδημάτων (κυρίως παντόφλες) με τους Romero+Mc Paul μέσα σε μερικές εβδομάδες».

Το βιβλίο με τίτλο «Rich Kids of Instagram» κυκλοφόρησε προ ημερών. Ηδη οι εμπνευστές του μπλογκ δέχονται προσφορές για να γίνει ταινία

Ο δημιουργός του μπλογκ θα περιέγραφε το βιβλίο του ως: «ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για την παραλία ή τις διακοπές που ακολουθεί τις ζωές μιας ομάδας υπερπάμπλουτων ?teenagers? που περιστοιχίζουν έναν καλά κρυμμένο νέο δισεκατομμυριούχο». Το μήνυμά του είναι απλό όσο κι αυτό της ομώνυμης ιστοσελίδας. «Εχουν περισσότερα λεφτά από εσένα», ενώ η ουσία του μυθιστορήματος είναι μόνο μία λέξη: «Διασκέδαση».
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει την επιτυχία του μπλογκ ο ιδρυτής του μας είπε: «Είναι προσωπικό και καθηλώνει τον επισκέπτη του. Δεν προκαλεί απλά ικανοποιεί την περιέργεια του κοινού που διψάει να γνωρίσει έναν "άγνωστο" κόσμο». Οταν τον ρωτήσαμε γιατί να υπάρχει μία τέτοια ιστοσελίδα σε μία περίοδο παγκόσμιας κρίσης αυτός μας απάντησε: «γιατί όχι;»...
Ο ίδιος θυμίζει τα μέλη του γνωστού γαλλικού συγκροτήματος Daft Punk. Διατηρεί το πρόσωπό του κρυφό. Αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις που στοχεύουν να αποκαλύψουν στοιχεία της ταυτότητάς του. Στη συνέντευξη μας, δεν απάντησε στην ερώτηση «αν είναι ο ίδιος πλούσιος» και αν όχι «πώς κατάφερε να έχει διασυνδέσεις με τόσο πολλούς πλούσιους;». Το μόνο που είπε είναι ότι δεν είναι μόνος του και ότι στην ομάδα υπάρχουν και κορίτσια. Παράλληλα έδινε και μονολεκτικές απαντήσεις του τύπου «Θα ήθελα να σας περιγράψω το ιδανικό πάρτι αλλά 'I don't kiss and tell' δηλαδή δεν φιλάω ούτε μιλάω» παίζοντας ίσως με τον τίτλο του τραγουδιού του γνωστού Αγγλου τροβαδούρου Μπράιαν Φέρι «Kiss And Tell». Θέλοντας να μας μιλήσει για την Ελλάδα και για το αν υπάρχει κοινό για το βιβλίο του στη χώρα μας είπε ότι «...σίγουρα υπάρχει. Ο πλούτος είναι οικουμενικός. Ολοι θέλουν τον πλούτο κι αυτοί που τον έχουν θέλουν παραπάνω...».
Οι ήρωες και τα αντικείμενα των φωτογραφιών του Rich Kids Of Instagram χαρακτηρίζονται από παντελή, σχεδόν εκνευριστική, έλλειψη ενοχής. Ισως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μας ιντριγκάρουν. Γιατί μπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει για χιλιάδες πράγματα εκτός από ένα: Την αυθεντικότητα. Οτι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δείχνουν αυτό που πραγματικά είναι...

Θανάσης Διαμαντόπουλος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου